Revolucija

Just another blog.siol.net weblog

Nataša Pirc Musar: Kraja identitet na spletu je kazniva

Komentiraj

Objavil/a potnik 28.01.2008 ob 17:40 pod Kriminal, Multimediji, Zakonodaja

V Dnevnikovem Objektivu je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar zapisala:  Vedno večji del družabnega življenja ljudi se odvija v virtualnem svetu na svetovnem spletu, ki – poleg mnogih pozitivnih stvari – prinaša tudi zmedo in nevarnosti, saj se na njem vsakdo lahko predstavlja z izmišljeno identiteto. Tako nikoli ne veš, kdo se skriva pod uporabniškim imenom “Francelj”, po drugi strani pa se tisti, ki svoje identitete ne skrivajo pod lažno, izpostavljajo neznanskemu tveganju, da bodo njihovi podatki prišli v roke nepridipravov, ki jih bodo zlorabili. Skratka, gre za sistem zank in pasti, ki pa se jim je mogoče izogniti. (Zanke in pasti na spletnih straneh, 26.01.2008)

Kraja

Kraja identit je zaenkrat še nekaznivo dejanje, ko pa bo sprejet novi kazenski zakonik bo to dejanje označeno kot kaznivo in kriminalno. Kraja identitete je bila uvrščena na seznam kaznivih dejanj s strani urada pooblaščenke.

Kot zanimivost pa še to: IP podatek ne bo veljal kot zasebni osebni podatek. Torej lahko brez težav objavimo IP neke osebe na spletu. Seveda je to nemoralno.

Očitno prihajajo lepši časi za Dajano saj se bo lahko znebila “fake” strani. Pa še tožila jih bo lahko. Zaenkrat pa se lahko avtorji fake strani še zabavajo in norčujejo iz naše Dajane.

Še nekaj kraj identitet po splet, če jih bo kdo želel prijaviti organom pregona:

http://www.myspace.com/janezjansa 

http://www.myspace.com/andrejbajuk   

http://jansaj.blogspot.com/ (no mogoče pa so to oni umetniki; vprašanje pa je kako daleč lahko gre satira)

Je pa še nekaj ukradenih profilov na Facebook (Peterle, Jože Jerovšek, Alojz Sok). Podobno se je zgodilo tudi Beli Hiši (whitehouse.org, whitehouse.net). Me pa zanima kaj se bo lahko zgodilo s profili bandov na Myspace, ki jih naredijo fani.

Desničarskim starcem (poslancem) pa svetujem, da se vržejo na Facebook, ker drugače pa jih bo kdo drug počil na net. Upam, da so toliko sposobni.

 • Share/Bookmark
 
7 odgovorov na “Nataša Pirc Musar: Kraja identitet na spletu je kazniva”
 1. katarina - 28.01.2008 ob 17:53
  katarina

  kaj je nemoralno? pokazat I.P. človeka, ki te na blogu žali in ponižuje? ne, to pač ni nemoralno. nemoralno je nekomu, ki ga nikoli v življenju isi videl ali z njim govoril, reči, da je mentalno bolan.

  ampak hvala za info. zdaj bom brez strahu objavljala i.p.-je tisith, ki so žaljivi in primitivni. :)

 2. potnik - 28.01.2008 ob 18:17

  Pa saj Ana Jud pa medijski watch dog sta objavila kar email nekega novinarja iz STA. Pa nista bila ničesar kriva.

 3. potnik - 28.01.2008 ob 18:25
 4. Dajana - 28.01.2008 ob 18:26
  Dajana

  No, končno. Hej, to je pa super. No, tudi MC je objavil mejl – imel je celo v naslovu: Mejl od žaljivca.

 5. potnik - 28.01.2008 ob 18:33

  Zdaj lahko samo upamo, da bo novi kazenski zakonik sprejet, ker opozocija in pravna stroka nasprotuje (zaradi dosmrtne ječe) Je pa čudno, da si Šturm ni mogel spomniti, da bi to uvrstil v zakonik.

 6. Troblja - 28.01.2008 ob 18:50

  Take “fake” strani so delo popolnoma nesposobnih lolekov, ki se jim zdi zabavno, da samo ene trije vedo, kdo so v resnici. Big deal. Za prebutat in v jamo butnt.

 7. potnik - 28.01.2008 ob 18:53

  Mogoče pa so fani političnih strank. Al pa je to del političnega marketinga.

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !