Revolucija

Just another blog.siol.net weblog

Ali se lahko zgodijo izbrisani tudi na Kosovu?

Komentiraj

Objavil/a potnik 2.03.2008 ob 12:44 pod Aktualno, EU, Politika

V novi državi Kosovo, ki jo je doslej priznalo že 23 držav (13 držav pa je že napovedalo, da bo to storilo v kratkem) lahko nova oblast izvede izbris določenih državljanov, ki ne priznavajo samostojnosti. Zametek tega se je že pripetil, ko so srbski policisti zaposleni v policiji protestirali, da ne bodo izpolnjevali ukazov albanskih poveljnikov. Kosovska policija je že storila precedens in odpustila te policiste. Podobna situacija lahko nastane, ko bodo začeli tiskati kosovske potne liste. Sedaj za območje Kosova veljajo potni list UNMIK-a, ki jih priznava tudi Srbija. Kosovski Srbi seveda ne bodo želeli novih potnih listov, stari pa bodo postali neveljavni in na vidiku je izbris. Vendar smo lahko vseeno malce optimistični saj ustavo in zakone v novi državi pišejo na zahodu in v EU in lahko upamo, da tega ne bodo dopustili. Kosovski Srbi pa se morajo zavedati, da že želijo ostati na Kosovu morajo prevzeti novo državljanstvo.

Zanimiv pa je tudi dogodek, ki se je pripetil znotraj srbske vlade. Liberalno konservativna stranka vladne koalicije G17 je namreč zahtevala, da Srbija ne bo več odplačevala dolgov Kosova. To bi pomenilo, da posredno priznava novo državo. Seveda je Vojislav Koštunica temu nasprotoval. Srbska vlada pa še kljub temu namenja Kosovu veliko finančnih sredstev, ki jih večinoma poberejo Albanci. Tudi tukaj je predsednik stranke G17 zahteval, da bi ta sredstva raje namenili Kosovskim Srbom, ki bi tako ostali na Kosovu. Nenazadnje pa že Srbija od leta 1999 ne prejema davkov od prebivalcev Kosova, saj gredo neposredno v blagajno Prištine.

Posebne pozornosti pa bi lahko bil deležen tudi paradoks o številu prebivalcev na Kosovu. Zahodnjaki namreč verjamemo, da je na Kosovu zelo veliko prebivalcev, da ima albanska populacija izredno visoko rodnost. A srbska vlada meni drugače, to je potrdil tudi predsednik vlade Koštunica za revijo Mladina, kjer  je v ekskluzivnem intervjuju, ki ga je opravila novinarka beograjske Politike Svetlana Vasović Mekina dejal: “podatki o sestavi prebivalstva na Kosovu so nezanesljivi, Albancev pa je po naših podatkih manj, kot govorijo pogosto omenjane številke” (Mladina, 15.02.2008) Novinarka je omenjala število dveh milijonov Albancev, Srbov pa okoli 120 000. Vsekakor pa drži podatek, da se je prebivalstvo Srbov v letih 1948 in 1991 povečalo za 12 %, število Albancev pa za kar 300 %. Le koliko bi bilo Albancev če ne bi svojega opravil Milošević z genocidom.  Svoje lahko sedaj opravi tudi Kosovska vlada in še bolj zmanjša število Srbov z izbrisom. No če je v Sloveniji mogoče kaj Albance, ki so izbrisani lahko kosovski vladi svetujejo, da tega ne storijo. Samo kolikor je znano večino med izbrisanimi predstavljajo Srbi. To dokazujejo tudi besede paroha srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji, ki je že velikokrat opozoril na problem izbrisanih, pa tudi premier Srbije Koštunica v intervjujih za slovenske medije vedno med srbsko slovenskimi odnosi omeni tudi izbrisane.

Zastava Kosova

Vsekakor pa Kosovo ne sme izvesti izbrisa saj je na njihovi državi 6 zvezdic, ki predstavljajo 6 narodov: Albanci, Srbi, Turki, Gorani, Romi in Bošnjaki.

  • Share/Bookmark
 
Ni odziva na “Ali se lahko zgodijo izbrisani tudi na Kosovu?”
Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !