Revolucija

Just another blog.siol.net weblog

Jamajka želi legalizirati marihuano. Kaj pa druge zadeve in pravice?

Komentiraj

Objavil/a potnik 2.03.2008 ob 18:50 pod Kriminal, Svet, Zakonodaja

Na spletnem portalu sem danes prebral, da želi Jamajka legalizirati uporabo marihuano. O tem ali je legalizacija marihuane pozitivna ali negativna zadeva ne bom razglabljal. Imam pa nekaj pripomb na položaj Jamajke v političnem smislu.

Kljub temu, da Jamajka velja za najbolj trdno demokracijo v Srednji Ameriki pa Amnesty International opozarja na številne kršitve človekovih pravic. Nekateri analitiki celo ocenjujejo,da so na območju Latinske Amerike najpogosteje kršene človekove pravice poleg Kube in otoka Haiti tudi na Jamajki.

Trenutna Jamajki vlada konservativni premier Bruce Golding in Laburistična stranka, zato je tudi presenetljivo, da razmišlajo o legalizaciji te zadeve. Ampak očitno ima na Jamajki velik vpliv tudi rastfarijanstvo. Velik vpliv imajo tudi kriminalne združbe, ki se ukvarjajo s trgovanjem prepovedanih drog. Kakšen je položaj pa opisuje tudi podatek ZN o številu umorov v tej državi: v letu 2005 je bilo okoli 1700 umorov. Na Jamajki je tudi visoka stopnja brezposelnosti, zato se ljudje vdajajo v pitje alkohola in drugih opojnih substanc.

Na programu Discovery Channel pa so Jamajko označili za državo, kjer si Evropejci privoščijo seksualni turizem. Tu je nekakšna podobnost s Tajsko kjer sex iščejo moški vendar na Jamajki seksualne užitke iščejo predvsem bogate in starejše Evropejke (predvsem Nemke in Američanke). No za razliko s Tajsko pa nimajo tolikšnih problemov s pedofilijo.

Borci za človekove pravice še opozarjajo na problem številnih posilstev. Posledično narašča tudi število HIV +.  Prav tako obstaja veliko primerov policijskega nasilja. Na leto naj bi policija ubila okoli 100 ljudi. V veljavi je tudi smrtna kazen, ki pa je bila na zadnje izvedena leta 1988. Homoseksualnost je kaznivo dejanje za katero je določeno največ 10 let trdega dela v delovnem taborišču. Za zadnje omejeno področje bo najverjetneje prišlo do sprememb saj je Jamajka članica Commnonwealtha, ki zahteva odpravo kazni.

Je pa po svoje zanimivo koliko turistov nas lazi na Jamajko in državo vidimo le pozitivni luči. A položaj ni najboljši. Pa da ne omenjamo vsako letnih orkanov, ki prizadenejo celotno Karibsko otočje.  

 • Share/Bookmark
 
8 odgovorov na “Jamajka želi legalizirati marihuano. Kaj pa druge zadeve in pravice?”
 1. brabko - 2.03.2008 ob 20:57

  Odločijo naj se sami.
  Mi smo izbrali, da bomo kadili cigarete in še kaj zunaj

 2. Uroš - 2.03.2008 ob 21:23

  Nismo mi nič izbrali, ampak so drugi izbrali namesto nas…

 3. matej - 2.03.2008 ob 22:07

  Trava je ok. Če so cigarete in alkohol legalne, potem bi morala biti tudi trava.

 4. Revolucija - 2.03.2008 ob 22:12

  Zakaj pa nihče nič ne komentira o življenju in položaju na Jamajki. Samo za opojne substance vam gre :)

 5. begos - 2.03.2008 ob 22:17

  Če kdo vpraša mene, je trava manj škodljiva od alkohola, ne vem pa kaj je pogoj za legalizacijo :D

 6. potnik - 2.03.2008 ob 22:29

  Pogoj za legalizacijo je, da pride na oblast liberalna stranka. Torej je vse odvisno od politike.

 7. Marcos - 3.03.2008 ob 00:14

  Jamajka je kaos, kot tudi celo Karibsko otočje. Baje jih je Saint Kitts & Nevis lani prehitel v številu umorov :) No, kar hočem reči je, da gre prek Karibov vsa trgovina z mamili, zato je tam trenutno toliko umorov, gre namreč za vojno med tolpami za teritorij.

  Mislim, da želi vlada s tem predlogom predvsem privabiti več turistov, saj je trenutno kajenje marihuane kaznivo in veliko jih je že pristalo v zaporih, ki pa se niso skoraj nič spremenili že od viktorijanskih časov, predvsem v higieničnem smislu :D

 8. potnik - 3.03.2008 ob 00:23

  Je pa zanimivo, da je za legalizacij konservativna vlada. Tu mora imeti prste vmes tudi mamilaška mafija.

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !