Revolucija

Just another blog.siol.net weblog

Rešitev palestinskega vprašanja po izraelsko in rabin Metzger

Komentiraj

Objavil/a potnik 10.03.2008 ob 21:53 pod Bližnji vzhod, Politika

Pred slabim mesecem je Slovenijo obiskal judovski rabin Metzger. Metzger je najvišji verski voditelj (tako kot za katolike papež) aškenaških Judov, ki izhajajo iz Evrope, Amerike, Južne Afrike in Avstralije. Aškenazi so med Judi najbolj prozahodno usmerjeni, prav tako veljajo za bolj izobražene in premožne. V Izraelu še živijo naslednje skupine Judov: Sefardski Judje; gre za potomce Judov, ki so jih v 15. stoletju pregnali iz Iberskega polotoka. Druga večja skupina so orientalski Judje, ki so se preselili iz muslimanskih držav in nekdanjih držav Sovjetske zveze v Srednji Aziji. Najmanjša skupina so etiopski Judje (fališi), ki so v Izrael prišli šele leta 1984 v času, ko je v Etiopiji vladala lakota in gospodarska kriza. Ortodoksni Judje zavračajo Fališem pripadnost izvoljenemu ljudstvu.

Rabin Yona Metzger ima veliko idej, nekatere so kontroverzne druge pa neuresničljive. Tako si je zamislil ustanovitev verskih narodov, češ da večina vojn izhaja na podlagi verskega prepričanja. Takšna je po njegovem tudi muslimanska sveta vojna Džihad katero je Osama bin Laden utemeljil na besedilih iz Korana. Sedež te ustanove bi bil v Jeruzalemu kar je popolnoma logično in spremenljivo saj iz tod izhajajo religije Abrahamovih sinov: krščanstvo, judovstvo in islam. Države in religije bi zastopali verski voditelji. Sicer pa je ameriška televizija CBS v dokumentarni oddaji IN GOD’S NAME Metzgerja uvrstila med 12 najbolj vplivnih verskih voditeljev.

YouTube slika preogleda

V to grupo poleg Metzgerja sodijo papež Benedikt XVI, patriarh Moskve in ruske pravoslavne cerkve Aleksej II, budistični tibetanski verski voditelj Dajlalama, veliki ajatola in šiitski voditelj Mohamed Hussein Fadlallah, hindujski verski voditelj Amma Mata Amritanandamayi, evangeličanski škof in predsednik Luteranske zveze v ZDA Mark Hanson, baptist Frank Page, sunitski verski voditelj Imam Mohamed Sayyed Tantawi, voditelj sikhov Joginder Singh Vedanti, škof anglikanske cerkve in škof Canterbury Rowan Williams in Michihisa Kitashirakawa. 

Najbolj kontroverzna pa je zamisel kako bi Metzger rešil palestinsko vprašanje. Palestince iz Gaze bi preselil v Sinajsko puščavo v Egiptu. Tam bi mednarodna skupnost zgradila novo palestinsko državo. Ko bi bilo zgrajeno sodobno, tehnološko mesto v puščavi bi se zmanjšal vpliv Hamasa na Palestince, pri graditvi naselij v puščavi pa bi se zgledovali po ameriški Arizoni in izraelskemu mestu Beeršeba. Ni kaj zgodba je morda povezana z gradnjo židovskih naselij na Zahodnem Bregu. Morda tudi iz tega izhaja primerjava med nacističnimi Nemci in Judi. Judje so sebe imeli za izvoljeno ljudstvo, Hitler pa je te besede le malce dodelal in Nemce poimenoval za nadraso. Morda je primerjava tudi pravilna saj je bil Hitlerjev oče Žid, mati pa nežidinja, kar je povzročilo izobčenje iz židovske skupnosti. Ta običaj je veljal predvsem med ortodoksnimi Judi, ki so zahtevali, da sta oba izmed staršev židovskega porekla.

O Metzgerju so znani še številni drugi pripetljaji. Tako je leta 2005 nasprotoval organizacija World Pride v svetem mestu Jeruzalem. Sicer Metzger velja za nasprotnika sekularizacije v Izraelu vendar neuspešno. Metzger naj bi tudi kršil zakone. Tako so ga 4 moški obtožili, da jih je otipaval. Obtožen je tudi spolnega nadlegovanja nad neko žensko.

  • Share/Bookmark
 
Ni odziva na “Rešitev palestinskega vprašanja po izraelsko in rabin Metzger”
Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !