Revolucija

Just another blog.siol.net weblog

Ali bo predsednik italijanske vlade Walter Veltroni, ki ima slovenske korenine?

Komentiraj

Objavil/a potnik 11.03.2008 ob 14:01 pod Aktualno, EU, Politika, Slovenija

Do volitev v Italiji je še en mesec, iz levice pa se je umaknil Romano Prodi ter tako olajšal volilno kampanijo Veltroniju. Silvio Berlusconi in desnica ima pred levico še 4 do 7 % prednosti. 72 letni Berlusconi, ki se je nekoč zavzemal za vstop Izraela v Evropsko unijo si zelo želi zmage. Ob zmagi bi kot predsednik vlade ostal morda le do predsedniških volitev, na katerih bi povedel. Zmaga za predsednika republike bi mu prineslo tudi mesto dosmrtnega senatorja Italije. Tudi če bo Berlusconi zmagal lahko pričakujemo drugačno in bolj mirno politiko saj se iz politike umikajo (ali pa so se že umaknili) njegovi zavezniki, kot so npr. George Bush, Tony Blair in Chirac. Bolj umirjen bo tudi zaradi velike želje po mestu na Kvirinalu in dosmrtnem sedežu v senatu.

Na levici pa vedno večjo popularnost pridobiva dvajset let mlajši Walter Veltroni, bivši župan Rima in predsednik Demokratske stranke Italije, ki je nastala z združitvijo krščansko demokratske Marjetice in Levih demokratov. V tej stranki so se tudi izognili skrajnim levičarjem-komunistom kar je stranki prineslo plus točke.

 Malo manj znano pa je poreklo Weltronija. Njegov oče je bil zaposlen v RAI, med vojno okupacijo fašistov pa je bil v Ljubljani direktor radia. Tukaj je spoznal Ivanko Kotnik, kateri starši so bili zaposleni v jugoslovanskem veleposlaništvu pri Svetem sedežu. Oče Ivanke Kotnik je med vojno pomagal številnim Judom in antifašistom, da so pobegnili pred nacisti in fašisti, Weltroni pa se je že kot petnajst letnik vključil v komunistično partijo.

Weltroni se je zelo razveselil zmage Socialistov premiera Zapatera v Španiji ter poraza stranke UMP francoskega predsednika Sarkozy na lokalnih volitvah ter napovedal nov veter v Evropi in ZDA za levico. Sicer je Weltroni že leta 2005 ob obisku Washingtona Obami napovedal podporo na volitvah.

Kot vemo bo na pokrajinskih volitvah v Furlaniji Julijski krajini slovensko manjšino zastopal tudi velik Slovenec in pisatelj Boris Pahor.

Sicer pa je po svetu kar veliko predsednikov in politikov, ki imajo slovanske korenine. Bivši predsednik Argentine Nestor Kirchner (soprog Christine Kirchner) je po poreklu Hrvat, tudi med demokratskimi kongresniki in guvernerji je veliko politikov, ki so iz slovanskih dežel in tudi iz Slovenije. Takšni so na primer Georg Voinovich, ki je sicer republikanec. Po očetu je Srb, po materi Slovenec, med letom 1991 in 1998 je bil guverner zvezne države Ohio, senator in župan Clevelanda. Slovenske korenine še imajo Frank Lausche, ki je bil demokratski guverner Ohia, Jim Oberstar, John Baltnik, Tom Harkin in  demokratska senatorka iz Minnessote Amy Klobuchar. Pravzaprav je za demokrate značilno, da imajo veliko tujcev saj tako lažje pridobijo glasove. Tudi v Avstraliji so Slovenci vključeni v politiko, takšen je primer Tannye Pliberšek.

 • Share/Bookmark
 
2 odgovorov na “Ali bo predsednik italijanske vlade Walter Veltroni, ki ima slovenske korenine?”
 1. Dajana - 11.03.2008 ob 15:10
  Dajana

  Ja, o Tanji Pliberšek je bil intervju na 24urah!
  http://24ur.com/naslovnica/svetkanala/miranovsvet/20070405_3094205.php
  Forza Veltroni!

  ;)

 2. Revolucija - 11.03.2008 ob 15:29

  Ja dosti je Slovencev, ki so aktivno vključeni v gospodarsko in družbeno življenje. Fajn pa bi bilo, da bi tudi kdaj prišli v Slovenijo in bi od njih imela kaj koristi tudi Slovenija. Je pa res, da ponavadi najboljši pobegnejo v tujino, tako je tudi pri poslancih. V slovenskem parlamentu so sami bedaki, medtem ko imamo v Evropskem parlamentu poslanko Romano Jordan Cizelj iz SDS-a, ki je sicer jedrska znanstvenica in je že dobila marsikatero nagrado.

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !