Revolucija

Just another blog.siol.net weblog

Otvoritev nove škofijske gimnazije ali selitev iz suženjstva v obljubljeno deželo

Komentiraj

Objavil/a potnik 15.04.2008 ob 15:46 pod Aktualno, Religija, Slovenija

V nedeljo 13.04.2008 se je zgodila slavnostna in dolgo pričakovana otvoritev novih prostorov Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška.

Telovadnica

Otvoritve se je udeležilo več kot 1000 ljudi, med njimi nekaj visokih gostov. Kot slavnostni govornik je nastopil minister za šolstvo Milan Zver ter ministrica za visoko šolstvo Mojca Kucler Dolinar. V govoru je minister poudaril, da je slovensko šolstvo zelo razvito in pri tem omenil, da k temu prispevajo velik delež tudi zasebne gimnazije. Spomnil se je tudi na zgodovino in vlogo šole v Sloveniji pri krepitvi nacionalne zavesti. Pri razvoju šolstva je pohvalil tudi vlogo katoliške in evangeličanske cerkve. Direktor zavoda dr. Ivan Štuhec pa je omenil, da so na šoli dobrodošli ljudje različnih nazorov, prepričanj in veroizpovedi (tudi muslimani). Spomnil se je tudi na težko pot, ki jo je prehodila gimnazija do svojih prostorov-gimnazija je bila namreč že ustanovljena leta 1997, velike težave pri ustanavljanju pa je povzročala levica( predvsem bivši župan Maribora Boris Sovič iz SD). Seveda je direktor omenil, da je vse to pozabljeno in odpupščeno. Zahvalil se je tudi vladi Janeza Janše, ki je omogočila hitro pridobivanje gradbenih dovolenj in odškodnino. Gostovanja na srednji kovinarski šoli je označil kot izhod iz suženjstva v obljubljeno deželo na Vrbansko cesto.

Ministrica Mojca Kucler Dolinar

Med gosti pa se je pojavil tudi tajkun Ivan Zidar, ki je s svojim podjetjem SCT omogočil hitrejšo gradnjo. Celotna prenova, ki še ni dokončana je doslej stala 11 milijonov evrov. Večinski delež je prispevala Rimokatoliška Cerkev, nekaj država ter sredstva, ki so izhajala iz odškodnine, ko ni bilo možno koristiti prostore na Vrbanski cesti 30.

Telovadnica

In načrti za prihodnost: Slomškov zavod bo zgradil nove prostore za vrtec, ki že deluje in osnovno šolo, ki je v ustanavljanju. Do naslednja leta bo urejen še dijaški dom in glasbena in baletna šola. V naslednjem letu bo zgrajena tudi šolska kapela, prav tako je potrebno še urediti parkirišče in drevored. Živa je tudi zamisel o gradnji parka na prostem.

Načrt gradnje

Slomškov zavod temelji na medgeneracijskem sodelovanju med mlajšimi in starejšimi. Zato je tudi vrtec, v letu 2010 pa naj bi bila zgrajen še Hiša življenja za starostnike, ki bo financirana preko državne koncesije.

Zbornica

Prostor namenje gimnaziji bo po končani gradnji zajemal manjšino. Sicer ima gimnazija 4 nadstropja, v 5 bo dijaški dom. V kleti pa je prostor za jedilnico in kuhinjo (pametna poteza saj bo v prihodnje malica subvencionirana tudi za dijake). V telovadnici bo zgrajena tudi plezalna stena. Vsak oddelek (16 oddelkov) ima svoj razred, prav tako imajo profesorji svoje kabinete ter profesionalno opremljene učilnice za biologijo, fiziko in kemijo. Morda pa je gospod Štuhec imel vendar prav o suženjstvu saj je gimnazija prišla iz industrijskega in socialističnega Tezna v idilično predmestno okolje pod Kalvarijo.

In ta Škofijska gimnazija je moja alma mater in lahko rečem, da sem ponosen nanjo. Predlagal bi jo tudi marsikomu drugemu (to ni bila reklama!).

 • Share/Bookmark
 
3 odgovorov na “Otvoritev nove škofijske gimnazije ali selitev iz suženjstva v obljubljeno deželo”
 1. lea - 15.04.2008 ob 16:20

  men je pa blo na teznu čist fajn :)
  drugač pa ja bom mogla it enkrat na ogled…da vidim kak majo zdaj … :)

 2. Revolucija - 15.04.2008 ob 16:29

  Zdaj je verjetno še boljše. Ampak imaš prav. Nato kako se ti zdi šola je odvisno od sošolcev in profesorjev. Prostor ima zanemarljiv vpliv.

 3. lea - 16.04.2008 ob 16:54

  sošolci so bli fajn ja…profesorji kolko tolko…men so bli kovinarji všeč :P :P:P:P:P
  :D

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !