Revolucija

Just another blog.siol.net weblog

Hrvaški terorist in atentator povezan z avstrijskim pošiljateljem pisemskih bomb?

Komentiraj

Objavil/a potnik 12.07.2009 ob 14:42 pod Kriminal, Politika, Slovenija

Borut Pahor ni prvi politik, ki mu je grozil atentat. Leta 1994 je namreč na Ministrstvo za zunanje zadeve prišlo pismo, ki ga je poslal Franz Fuchs in avstrijske Gralle pri Lipnici (blizu mejnega prehoda Šentilj). Med letom 1993 in 1997 je ubil 4 ljudi, 15 ljudi pa je ranil. Med drugim je napadel nekdanjega dunajskega župana Helmuta Zikla, novinarja ORF, ki se je ukvarjal z manjšinami, politika stranke Zelenih. V letu 1995 je z bombo ubil 4 rome. Leta 1997 so ga aretirali in obsodili na dosmrtno ječo. V ječi v Gradcu je storil samomor.

V letu 2008 pa je zgodba znova vstopila na plan. Policist, ki je sodeloval v preiskavi je namreč na tožilstvo vložil novo pobudo za preiskavo zadeve. Policist, pa tudi tožilstvo je namreč dvomilo, da bi Fuchs bil sposoben izvesti napade. Predvsem naj ne bi imel dovolj zgodovinskega znanja, da bi lahko napisal pismo, ki ga je poslal na slovensko zunanje ministrstvo. Fuchs je za ta zločin prevzel odgovornost, v njegovem računalniku pa so med drugim našli pismo o prevzemu odgovornosti za napad ter ugotovili, da je Fuchs uporabil poseben program kot pomoč za pisanje takšnih pisem. Policist je menil, da je zato potreboval vsaj enega ali več pomočnikov.

Če je imel policist prav je na prostosti še vedno kakšen nevaren rasističen kriminalec, ki bi napadel predvsem manjšine (tudi slovensko na Koroškem). Mogoče obstaja tudi povezava med hrvaškim veteranom iz vojne za Vukovar  v letu 1991 (Josip Zagrajski), ki je želel storiti atentat na Pahorja in slovenski parlament. Namreč pred leti je bil obtožen poskusa umora in napada na turško veleposlaništvo v Nemčiji, kar pomeni da je bil motiv napadalca rasističen. Poznamo tudi dejstvo, da koroški nacionalisti v Avstriji obožujejo Hrvate (med drugimi je tudi Haider spoštoval Hrvate),  nekdanji ustaši tudi hodijo na spominske slovesnosti na avstrijsko Koroško.  Na zadnjih parlamentarnih volitvah v Avstriji leta 2008 pa je večina priseljencev iz Hrvaške volila prav nacionaliste.

  • Share/Bookmark
 
Ni odziva na “Hrvaški terorist in atentator povezan z avstrijskim pošiljateljem pisemskih bomb?”
Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !