Revolucija

Just another blog.siol.net weblog

Najmanjša država z avtocesto in največja država brez avtoceste

Komentiraj

Objavil/a potnik 31.08.2009 ob 20:29 pod Aktualno, Gospodarstvo, Svet

Najmanjša država na svetu, ki ima hitro cesto je Republika San Marino, ki meri 61 kvadratnih metrov. Šteje pa približno 29. 000 prebivalcev. Hitra cesta služi kot povezava z Italijo, predvsem z mestom Rimmini na zahodni jadranski obali. Cesta je precej zavita. Kot zanimivost pa lahko dodam, da San Marino nima ne železnice in ne letališča.

San Marino hitra cesta

San Marino hitra cesta

Kot prva otoška država z hitro cesto pa je Malta s površino 316 kvadratnih metrov in približno 413 000 prebivalci. Sicer je na Malti promet kar precej razvit, med drugim imajo tudi mednarodno letališče, ki premor dve vzletni stezi   (daljša je dolga 4,3 km).

Hitra cesta na Malti

 Kot najmanjša država, ki premore avtocesto pa je Singapur. Singapur je majhna država, a po število prebivalcev pa kot veliko velemesto (4 700. 000 preb.). Zato je razumljivo, da takšno mesto potrebuje avtocesto. V Singapurju je zelo urejen javni promet, število osebnih avtomobilov pa je omejenih (potrebne so posebne dovolilnice). Singapur premore tudi železniško progo in mednarodno letališče, ki velja za največje v JV Aziji.

Avtocesta v Singaporju

Avtocesta v Singaporju

Največja država, ki pa je brez avtoceste ja afriška država Sudan v kateri trenutno poteka vojna v pokrajini Darfur. Sudan je 10 največja država na svetu. Je največja afriška in arabska država. Šteje pa 42 milijonov prebivalcev. Sicer ima zelo pomembno cestno povezavo med glavnim mestom Kartum in pristaniščem Port Sudan, ki pa poteka preko puščave in je le dvopasovna. Premore tudi železniško progo in mednarodno letališče z malo več kot 3 km dolgo pisto za pristajanje in vzletanje letal.

  • Share/Bookmark
 
Ni odziva na “Najmanjša država z avtocesto in največja država brez avtoceste”
Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !