Revolucija

Just another blog.siol.net weblog

Arhitekt Vojteh Ravnikar bo svojo slavo doživel posmrtno

Komentiraj

Objavil/a potnik 31.10.2010 ob 19:59 pod Aktualno, Slovenija

Arhitekt Vojteh Ravnikar je zagotovo znan po svojih delih, kot so npr. Knjižnica v Novi Gorici Gledališče Nova Gorica, Občina Sežana, Poslovni objekt Masarykova F1, F2 v Ljubljani, Srednja zdravstvena šola Celje, Poročna dvorana Lipica, Pokopališče Sežana, Zimski dvorec Bloke  ter Pošta Vremenski Britof.

Zagotovo pa še bo bolj zaslovel po zgradbah, ki jih bodo zgradili po njegovi smrti. In katere so te zgradbe:

Potniška postaja v Ljubljani  (odprtje se načrtuje konec leta 2012)

Nova sodna palača (nekje do leta 2011 ali 2012)

Umetniške akademije (za glasbo, likovno umetnost in gledališče) otvoritev nekje v letu 2012 ali kasneje (dekan akademije za glasbo je celo omenjal leto 2013 ali 2014)

Stanovanjska soseska Kitajski zid v Ljubljani

Univerzitetni kampus Novo mesto (leto 2013 ali 2014)

Skupni servis vladni služb Bežigrajski dvori (nedoločena prihodnost)

V poslovni kompleks naj bi se vselilo Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo za kmetijstvo ter Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, Statistični urad RS, omenjala se je tudi Ministrstvo za notranje zadeve.

Časopis Dnevnik je o projektu Bežigrajski dvor aprila 2009 zapisal

Čeprav je že leta 1994 država sprejela odločitev, da na zemljišču v Bežigrajskem dvoru postavi novo stavbo ministrstva za notranje zadeve, petnajst let kasneje realizacija projekta ni nič bližje. Medtem so namreč projekte na veliko spreminjali in drugega za drugim na to lokacijo selili dodatna ministrstva, načrtovani objekt pa je zato postal prevelik, da bi zanj zagotovili dovolj parkirnih mest. Kljub temu so na ministrstvu za javno upravo, kjer vodijo projekt Bežigrajskega dvora, sredi leta 2006 na silo poskušali pridobiti gradbeno dovoljenje, vendar je upravna enota dala prav Mestni občini Ljubljana, kjer so že leto pred tem napovedali, da so načrti v neskladju z veljavnim prostorskim aktom. Ministrstvo je zato avgusta 2006 mesto pozvalo k spremembi obstoječega akta. Na občini so sicer začeli pripravljati spremembe, a so ugotovili, da večji objekt zahteva veliko več parkirnih mest. Ker bi bila ta v garažnih etažah pod zemljo – Bežigrajski dvor stoji na kraju, kjer bi globoki izkop lahko onesnažil podtalnico – je projekt obstal. Tako je še danes, saj so nam na ministrstvu za javno upravo pojasnili, da problema parkirnih mest še niso rešili. (Pahor, 2009)

Viri fotografij: Arhitekturni biro Ravnikar Potokar

  • Share/Bookmark
 
Ni odziva na “Arhitekt Vojteh Ravnikar bo svojo slavo doživel posmrtno”
Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !