Revolucija

Just another blog.siol.net weblog

Revolucija v Afriki, arabski socializem in protesti

Komentiraj

Objavil/a potnik 31.01.2011 ob 21:45 pod Bližnji vzhod, Demonstracije, Komunizem, Religija, Svet

Revolucija v Arabskih državah in  severni Afriki je dohitela predvsem države, kjer vladajo tako imenovani arabski socialisti, ki se zavzemajo med drugim tudi za sekularizem, kar pa ni po všeč verskim voditeljem. Nekateri od arabskih socialistov so veliki zavezniki ZDA.

Revolucija se je začela v Tuniziji, sprožil pa jo mlad, izobražen Tunizijec zato je začel prodajati na tržnici. Vendar mu je delo na tržnici preprečil policist, češ da dela na črno.

Nekateri revolucijo že imenujejo Jasminova revolucija.  Tunizijcem so sledili protesti študentov v Jemnu (najrevnejša arabska država), Muslimanska bratovščina je organizirala miren protest pred jordanskim parlamentom. Proteste so pozdravili tudi opozicijski voditelji v Kuvajtu.

Zaradi visokih cen hrane so se v začetku mesecu uprli tudi Alžirci. Alžirija je zelo povezana s Tunizijo, upadajo se s podobnimi problemi. Nekaj ljudi se je protestno sežgalo.

Zaskrbljeni so prav tako v Maroku, kjer je kralj prepovedal shode v podporo  tunizijskim spremembam. Dovolil pa je veselje ob sestopu Ben Alija. Oblast v Maroku ima trdno v rokah kralj.

Nasilje se lahko razširi celo v Sirijo, Libijo in Savdsko Arabijo.  V Siriji je razvoj protestov manjši, saj so skrajni islamisti zaprti ali v izgonu, liberalni aktivisti pa pod strogim nadzorom države.  Oblast v Libiji pa trdno drži samodržec Moamer Gadafi. Gadafi je bil solidaren s padlim predsednikom Ben Alijem. Libija je zaradi naftnih zalog bolj bogata, vendar ima številno mlado populacijo tako kot Tunizija.

Manjši so protesti so potekali tudi v Sudanu, kjer vlada Omar Bašir, ki namerava uvesti šeriatsko pravo v to islamsko državo, od katere se namerava ločiti njen južni del, kjer večino prebivalstvo predstavljajo kristjani. Politična kriza je v Slonokoščeni obali, kjer poraženec volitev ne želi zapustiti položaja. V Somaliji po državljanski vojni vladajo islamski uporniki, saj uradna vlada nima nadzora nad celotnim ozemljem. V Demokratični republiki Kongo potekajo številni oboroženi konflikti, poročajo o številnih posilstvih. Podobno kot v Slonokoščeni obali je izid volitev sporen v Centralnoafriški republiki.

Nenehni spopadi so v naftni bogati Nigeriji, kjer potekajo spopadi med verskimi in etničnimi skupinami, oblast na Madagaskarju je prevzela vojska, v državah Magreba (Mavretanija, Alžirija, Mali, Niger) je velik vpliv dosegla Al Kaida.

Mimogrede; Albanija, Alžirija, Egipt, Jordanija, Libanon, Mavretanija, Maroko, Sirija, Tunizija, Libija so člani Sredozemske unije. O številnih problemih v Afriki so razpravljali na vrhu Afriške unije v Adis Abebi (Etiopija). Razprave se je udeležil tudi slovenski zunanji ministri, voditelji so se strinjali, da je potrebno ukrepat proti islamistom v Somaliji, glavna tema pa je bila kriza v Slonokoščeni obali. Afriške voditelje je strah, da bi revolucija plahnila iz Magreba v Črno afriko, kjer so sicer izvedli določene reforme in so režimi manj diktatorski ali pa celo demokratični. Egipta ni bilo na dnevnem redu, so se pa o tem pogovarjali na hodniku, med seboj po kuloarjih.

Države Severne Afrike so vključene še v eno organizacijo, ki jo povezuje z Evropo-Evropsko sosedsko politiko. Maroko je leta 1987 celo dal prošnjo za sprejem v EU. Tunizija in Maroko sta bila do leta 1957 celo del Evropske unije saj sta sodila pod EU kot del Francije, Alžirija pa do leta 1962 (do neodvisnosti). Tunizija in Maroko sta v 90 letih podpisali sporazum o pridruženem članstvu z EU, z Alžirijo leta 2005, Egiptom pa leta 2004.

V Libanonu so bili protesti zoper novo vlado, ki jo vodi Hezbolah, ki v Evropski uniji in ZDA velja za teroristično organizacijo. Opozicijska socialistična stranka v Albaniji pa je organizirala proteste zoper vlado, ki jo vodi Berisha.

Proteste v Egiptu je med muslimanskimi državami edini podprl Iran, zato je zahodno skupnost strah da bo revolucija na oblast prinesle verske režime, ki bodo vladali še s strožjo roko.  Proteste v Iranu je zahod takoj podprl, sedaj pa je mednarodna skupnost bolj previdna.

In kakšni so poglavarji po rdeči črni Afriki

Socialisti so na oblasti v naslednjih državah: Angola, Zelenortski otoki, Slonokoščena obala, Egipt, Gana, Mali, Mauritius, Maroko (manjša stranka v vladni koaliciji) , Mozambik, Namibija, Južnoafriška republika, Zimbabve

Na oblasti so prav tako v Tuniziji, vendar so jih izključili iz Socialistične internacionale. Socialistična oblast je prav tako v Libiji. Socialisti so na oblasti v nepriznani republiki Zahodna Sahara.

Vladajoči v Tanzaniji izhajajo iz afriškega socializma.

Konservativci pa v naslednjih državah: Bocvana,  Maroko, Nigerija, Maldivi, Senegal,…

Liberalci: Burkina Faso (so del vladne koalicije, manjša stranka), Maroko (so manjša stranka v vladni koaliciji), Senegal, Zanzibar (avtonomna pokrajina v Tanzaniji), Demokratična republika Kongo (manjša stranka v vladni koaliciji), Kenija.

 • Share/Bookmark
 
7 odgovorov na “Revolucija v Afriki, arabski socializem in protesti”
 1. bine bone - 1.02.2011 ob 17:17

  Iz Afrike je treba izganat Washingtonovce in Kitajce. Ti so tam zaradi nafte in rudnih bogastev, ki bi si jih radi prisvojil tako šuntajo ene in druge. Svetovni terorist pa so itak Washingtonovc in nam preko zrežirane vojne proti terorizmu iza hrbta pletejo elektomagnetno kletko s katero, ko nas še očipijo, nas spremenijo v sužnje brez lastne volje. Sinovi teme so v ofenzivi. Na konc bodo izgubili. Sinovi svetlobe bodo zmagovalci.

 2. LEBAN - 1.02.2011 ob 19:22

  MISLILI SO IN PLANIRALI ISPELJATI REVOLUCIJO V ZAHODNI EVROPI !IZBRUHNILA JE V RUSIJI . SEDAJ SMO MISLILI DA BO IZBRUHNILA V EVROPI . IZBRUHNILA JE V AFRIKI. TO DOKAZUJE DA SMO EVROPEJCI LE “DEMOKRATIČNE” O V C E ! ! !

 3. bine bone - 2.02.2011 ob 00:26

  Res gospodarji sence so zmedeni. Dogajanja v Egiptu jim ne gredo na roko. Sesuvajo, vlade, vodijo atentate in vodijo druge umazane posle preko celega planeta. Kdo so ti masoni? IMF, Mednarodni finančni fond. IMPOSSIBLE MISSION FORCE,INTERNATIONAL MONETARY FUND. TI imajo ekskluzivno pravico sesuvat vlade in postavljat proameriške. ORDO AB CHAO, RED IZ KAOSA. Le kaj bo nastalo v Egiptu in širše. SPAMETUJTE se, nekaj vam govorijo.

 4. Revolucija - 4.02.2011 ob 00:36

  Protesti v podporo protestnikom tudi v Gazi. Protest so pripravili člani Hamasa.

 5. Revolucija - 4.02.2011 ob 12:25

  Proti egiptovskemu predsedniku Mubaraku protestrirajo tudi v Maleziji. Če je verjeti sporočilom na Twitterju, se je tam zbralo kakih tisoč protestnikov.
  Vir: Žurnal 24

 6. stric Marč - 8.02.2011 ob 19:36

  Revolucija se dogaja v državah, kjer zaradi dolgotrajnosti vladajoče elite ni mesta za nove povzpetnike. Zaradi podražitev in trajne neperspektivnosti mase ljudstva ni potrebno veliko ognja za požar. To naj bo v poduk tudi naši opoziciji.Ker zamenjava oblasti (če sploh bo) ne bo izboljšala ekonomskih razmer, bo imela koristi od jasminove revolucije predvsem teokracija, ki obljublja posmrtno izboljšanje in na tem svetu malo več dostojanstva.Izrael že ve, zakaj je zaskrbljen.

 7. Revolucija - 12.02.2011 ob 17:09

  Tudi stranko Hosmija Mubaraka so izključili iz Socialistične internacioanale.

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !