Revolucija

Just another blog.siol.net weblog

Pregled pomembnejših zakonov, ki jih vladi ni uspelo spravi skozi parlamentarno sito 1

Komentiraj

Objavil/a potnik 21.09.2011 ob 14:35 pod Janševizem, Politika

Pripravil sem pregled nekaterih zakonov, ki jih vladi ni uspelo doseči, da bi bili sprejeti. Razlog je lahko več; preveliki cilji, nestrinjanje strokovne javnosti, nestrinjanje sindikatov, preveliko nasprotovanje opozicije.

Pregled po resorjih

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (dr. Ivan Svetlik, SD)

Na MDDSZ so končali z javno razpravo glede naslednjih zakonov: Zakon o osebni asistenci invalidov (maj 2010), Zakon o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo (marec 2010), in Zakon o socialno varstveni dejavnosti (februar 2011)

Nad vsebino Zakona o osebni asistenci invalidov ni navdušena Elena Pečarič iz Društva za teorijo kulturo hendikepa. Meni, da vlada s tem zakonom preveč hiti, glede na dejstvo da bi začel veljati šele leta 2013.  Z zakonom se sicer strinja Boris Šuštaršič, predsednik Nacionalnega sveta invalidov.

“Pristojno ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve rojeva novo zakonsko ureditev dolgotrajne oskrbe in nege že šest let, toda pripravljene zakonske rešitve se niso prebile dlje kot do usklajevanja v vladi, kjer so jih predvsem zaradi predvidenih finančnih izdatkov pospravili v predale” (Ule, 2011). Alternativni zakon so pripravili tudi v Skupnosti socialnih zavodov.

Z Zakonom o socialnovarstveni dejavnosti pa se ne strinja Socialna zbornica. Nekateri zlobneži pravijo, da zato ne ker jim jemlje številne pristojnosti.

Zakoni v medresorskem usklajevanju:

Zakon o spremembah in o dopolnitvah Zakona o subvencioniranju študentske prehrane

Zakoni v državnozborskem postopku:

Novela zakona o zaposlitveni rehabilitaciji; zakon je iz leta 2004, v zakonu je samo nekaj popravkov usklajenih z zakonodajo Evropske unije. Zakon je že potrdil Odbor za delo, družino in socialne zadeve.

Zakon o štipendiranju predvideva štipendije le za polnoletne dijake in študente. Poslanci so doslej zakon pripeljali do prve obravnave v državnem zboru. Z zakonom se ne strinjajo v Dijaški organizaciji Slovenije in Študentski organizaciji Slovenije, prav tako pa ne v stranki SDS.

Ministrstvo za finance; dr. France Križanič (SD)

Predpisi v javni obravnavi

Novela zakona o davčnem postopku (september 2011), Novela Zakona o upravnih taksah (avgust 2011), Novela Zakona o carinski službi (avgust 2011), novela Zakona o davku na dodano vrednost (junij 2011)-v skrajšanem postopku v državnem zboru septembra 2011, Novela Zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin (junij 2011), Novela Zakona o trošarinah (junij 2011), Novela Zakona o davku dohodkov pravnih oseb (maj 2011), Predlog Zakona o davčnih blagajnah (maj 2011), Predlog Zakona o davku na nepremičnine (avgust 201o)

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o finančnih konglomeratih (avgust 2011), Novela Zakona o preprečevanju zamud v javnih plačilih (avgust 2011), Predlog Zakona o javnih financah (maj 2011), Predlog Zakona o računovodstvu (maj 2011)

Ministrstvo za gospodarstvo; mag. Mitja Gaspari (SD)

Predlogi zakonov po direktoratih

Direktorat za notranji trg
Novela Zakona o gospodarskih zbornicah ( Predlagatelji menijo da novela ljudjem, ki so zavozili podjetje, preprečuje, da se drugi dan pojavijo v drugem podjetju.) Novela je v skrajšanem postopku v državnem zboru na septembrski redni seji Dz.

Novela Zakona o varstvu potrošnikov (ukinja Urad za varstvo potrošnikov)-poteka druga obravnava v državne zboru, Novela Zakona o prevzemih

Direktorat za turizem in internacionalizacijo (mag. Marjan Hribar)

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o gorskih vodnikih (delovno gradivo-januar 2010)

Direktorat za energetiko in rudarstvo (mag. Janez Kopač, Zares)

Novela Energetskega zakona (v skrajšanem postopku v državnem zboru), Novela Zakona o financiranju razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in odlaganja radioaktivnih odpadkov Nuklearne elektrarne Krško (reden postopek v Državnem zboru)

Nadaljevanje sledi…

  • Share/Bookmark
 
Ni odziva na “Pregled pomembnejših zakonov, ki jih vladi ni uspelo spravi skozi parlamentarno sito 1”
Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !