Revolucija

Just another blog.siol.net weblog

Vlade padajo kot domine

Komentiraj

Objavil/a potnik 22.11.2011 ob 14:02 pod Aktualno, Amerika, EU, Politika, Slovenija, Zakonodaja

Kot prva je v času gospodarske krize v Evropi predčasno končala svoj mandat liberalna vlada latvijskega premierja Gomanisa, ki ga je nadomestila konservativna vlada. To se je zgodilo že v začetku leta 2009. Mandat je vlada končala že po letu in 3 mesecih vladanja.

Kar leto in pol predčasno je odneslo tudi konservativno vlado na Islandiji, ki jo je nadomestila socialistična vlada s premierko na čelu Johanno Sigurdardottir.  Tudi ta domina je padla v začetku leta 2009, kriza v Islandiji pa se je začela že leta 2008.

Junija 2010 je po 3 letih (oz. po dveh letih, eno leto je namreč vladal Herman Van Rompuy) vladanja padla vlada konservativnega krščansko flamskega premierja v Belgiji- Yves Leterm. Predčasne volitve leta 2010 v Belgiji niso bile zaradi ekonomskih vzrokov ampak zaradi političnih vzrokov (težavno vladanje v državi, kjer živi bogatejša flamska skupnost, ki se želi razpad države in neodvisnost Flandrije ter francosko govoreča Valonska skupnost, ki večinoma volijo socialiste, ki želijo enotno Belgijo.

Krščanski flamski demokrati vlado vodijo od leta 2008, pred tem so vlado več let vodili liberalci (od leta 1999). Sicer pa imajo krščanski flamski demokrati kar dolgo tradicijo; različne vlade so neprenehoma vodili od leta 1979 pa vse do leta 1999. Socialisti so vlado v Belgiji nazadnje vodili leta 1974.

Na volitvah je zmagala Nova Flamska zveza (konservativno nacionalna stranka), ki se zavzema za neodvisnost Flandrije. Stranka ni zmogla sestaviti vladne koalicije zato že več kot eno leto vlada Yves Leterme (tudi, če ne bi bilo predčasnih volitev bi se mu po rednih volitvah mandat iztekel junij 2o11). Očitno predčasne volitve niso vedno rešitev.Možen mandatar za premierja Elio di Rupo (socialni demokrat) se je novembra 2011 odpovedal stolčku saj ni mogel doseči kompromisa o sestavi koalicije

Iz političnih razlogov so imeli predčasne volitve leta 2008 tudi v Avstriji, ko je razpadla rdeče črna koalicija po dveh letih vladanja Alfreda Gusenbauerja v sodelovanju s nekdanjim premierjem Avstrijske ljudske stranke Wolfangom Schussel. Rezultati predčasnih volitev pravzaprav niso prenesli nobenih sprememb razen, da je kanclerja Gusenbauerja nadomestil znova rdeči kancler Werner Faymann.

Socialisti so na položaju kanclerja tako že od leta 2007. Avstrijska ljudska stranka in Socialni demokrati se na volitvah redno izmenjavajo na vodilnih položajih.

Aprila 2009 je zaradi slabih ekonomskih razmer svoj mandat predhodno končal Ferenc Gyurcansy iz Madžarske socialistične stranke. Ferenc je zmagal na volitvah leta 2006, po odhodu iz vlade pa ga je začasno nasledil neodvisni premier Gordon Bajnai (s podporo socialistov). Na rednih volitvah leta aprila 2010  je zmagal Viktor Orban iz konservativne stranke FIDESZ.

Ferenc je sicer vlado vodil od septembra 2004 (nasledil je zmagovalca volitev 2002 socialista Petra Medgyesya zaradi spora z koalicijsko stranko Liberalcev). Od leta 1994 se na volitvah redno izmenjava stranka FIDESZ in socialisti. Viktor Orban je vlado že vodil med letoma 1998 in 2002. Socialisti so prvič zmagali leta 19994.

Junija 2011 so potekale predčasne volitve po treh letih vladanja konservativnega premierja Nikole Gruevskega. Vzrok predčasnih volitev naj bi bil oviranje dela s strani opozicije (socialisti). Izid volitev ni prenesel nobenih sprememb; ponovno isti premier vendar z manjšo močjo. V Makedoniji so bile predčasne volitve (volitve je zahtevala Demokratična unija za integracijo-albanska stranka zaradi veta Grčije na vstop v NATO) tudi leta 2008 (po dveh letih vladanja Nikole Gruevskega). Zahtevo so podrli v konservativni stranki, zavrnili pa socialisti in liberalci.

Nikola Gruevski je na oblasti od leta 2006. Konservativna VMRO DPMNE in Socialisti se redno izmenjavajo.

Po skoraj 3 letih vladanja je predčasno končal svoj mandat marca 2011 irski premier Brian Cowen zaradi ekonomski razlogov. Brian Cowen je prihajal iz liberalne republikanske Fianne Fail. Cowna je na volitvah zamenjal konservativni Enda Kenny iz Fine Gael. Brian Cowen je sicer svoj mandat končal le dva meseca predčasno.

Stranka Fianna Fail je bila sicer na oblasti od leta 1997. Obe stranki pa se redno izmenjavata.

Junija 2011 je na predčasnih volitvah (zadnje volitve so bile septembra 2009) izgubila socialistična vlada premierja Socratesa. Razlog za predčasne volitve so bile gospodarske težave na Portugalskem. Stolček je na volitvah zasedel Pedro Coelho i konservativne social demokratske stranke. Jose Socrates je sicer državo vodil od leta 2009. Na Portugalskem se prej omenjeni stranki redno izmenjujeta na premierskem stolčku od leta 1980.

Na Portugalskem je med leti 1926 in 1974 (Druga republika) vladala desničarska vojaška hunta. Na Portugalskem so bile to že 6 predčasne volitve po ukinitvi diktature.

21. septembra 2011 je nezaupnica odnesla social demokratska premierja Boruta Pahorja. Z zmago na volitvah leta 2008 (oktober) je prvič socialni demokraciji omogočil vodenje države.

Po enoletni vladavini je morala svoj odstop 11. oktobra 2011 ponuditi slovaška premierka Iveta Radičova iz konservativne Slovaške demokratsko krščanske unije. Na volitvah leta 2010 je sicer zmagal Robert Fico iz Socialne demokracije vendar je vlado sestavila desnica.  Premierka Radičova je v parlamentu za sprejem pri podpori evropskega sklada za zaščito evra potrebovala pomoč opozicije, ta pa je v zameno zahtevala odstop. Predčasne volitve bodo marca prihodnje leto. Na volitvah bo desnico ponovno zastopal nekdanji konservativni premier Mikolaš Dzurinda, socialne demokrate pa Robert Fico.

Socialni demokrati so na Slovaškem doslej vladali le en mandat (2006-2010).

Na volitvah leta 2010 na Slovaškem in Češkem sta  v obeh državah vodilni stranki bili social demokratski vendar nista sestavljali vlado. Potemtakem lahko sklepamo, da levo usmerjene vlade težje sklepajo koalicije. Na Slovaškem je socialni demokrat FICO dosegel 62 sedežev (celo izboljšal izid iz prejšnjih volitev za 12 sedežev). Po volitvah leta 2006 je sicer sestavil koalicijo skupaj z nacionalisti (za kar je bil deleže kritik iz Evropske socialistične stranke) in Ljudsko stranko. Leta 2010 je nekdanja koalicijska partnerica Ljudska stranka izpadla iz parlamenta.  Koalicija z nacionalisti ne bi tvorila večine; lahko pa bi sestavil koalicijo s stranko Sas (novoustanovljena stranka, liberalna podpira istospolne poroke), vendar tega ni želela storiti z njim. Večino bi dosegel tudi s stranko madžarske manjšine, vendar je Fico preteklosti nekajkrat nastopil zoper Madžare. Stranka SAS oktobra letos ni želela podreti zakona o skladu za Evro, zato je vladna koalicija (Slovaški krščanski demokrati, stranka SAS, Krščansko demokratsko gibanje in stranka Madžarske manjšine) razpadla.

Na Češkem pa je na volitvah leta 2010 zmagala social demokratska stranka Jirija Parabouka, vendar niti v koaliciji s komunisti ne bi dosegli večine.

Na Češkem je maja 2009 sicer padla desničarska vlada Mireka Topolaneka (Državljanska demokratska stranka), vlada je izgubila zaupnico v parlamentu; večino v parlamentu so namreč tvorili socialni demokrati, komunisti ter Zeleni, ki so zapustili vladno koalicijo. Topolaneka je do rednih volitev nadomestila začasna vlada Jana Fischer-ja s podporo obeh največjih strank (Socialni demokrati in Državljanska demokratska stranka).

Socialni demokrati so na Češkem vladali nazadnje leta 2006. Od leta 1993 se na Češkem izmenjujeta obe največji stranki. Socialni demokrati so doslej vladali od leta 1998 pa do leta 2006.

11 novembra 2011 je odstopil George Papandreou mlajši iz Vsehelenskega socialističnega  gibanja. Papandreou je zmagal oktobra 2009 na predčasnih volitvah. Pred tem je vlado vodil Kostas Karamanlis iz konservativne Nove demokracije. Predčasne volitve leta 2009 je Nova demokracija razpisala zaradi gospodarskih težav, nemirov, bombnih napadov, velikih požarov in smrti nekega dečka na protestih decembra 2008 (od takrat praktično v Grčiji konstanto potekajo veliki protesti).

Karamanlis je že septembra leta 2007 (približno 1/2 leta pred rednimi volitvami) razpisal predčasne volitve zaradi tega, ker niso imeli podpore za gospodarske in socialne reforme, ki so jih v Bruslju sicer hvalili v domovini pa sovražili. Prebivalci so bili tudi jezni zaradi neustreznega odziva na požar avgusta 2007, v katerem je umrlo 66 ljudi.

V Grčiji se od Tretje Helenske republike leta 1974 izmenjujeta redno dve največji stranki Pasok in Nova demokracija.

Med leti 1967 in 1974 je potekala vojaška diktatura (vodila jo je skrajno desna vojaška hunta). Volitve v Grčiji prihodnje leto bodo že 10 predčasne volitve po ukinitvi diktature. (zadnje tri volitve v Grčiji so bile predčasne; 2007, 2009, 2012) Iz družine Papandreou so bili doslej trije premieri, iz družine Karamanlis pa dva premiera.

Od 11 novembra vlado vodi vlada narodne enotnosti s podpor PASOK in Nove demokracije ter prvič tudi s podporo skrajno desne nacionalistične stranke LAOS. Vlado vodi Lukas Papademos.

Po več kot 3 letih vladavine je16  novembra odstopil Silvio Berlusconi zaradi gospodarske krize in finančnih težav. Konservativnega premierja je začasno nadomestil Mario Monti (podpora tako desnice-Ljudstvo svobode kot levice-Demokratična stranka), ki bo vlado vodil do rednih volitev aprila 2012.

Predčasne volitve v Italiji: leta 2008, leta 1996, leta 1994, leta 1979, leta 1948 (skupaj 5 predčasnih volitev po koncu druge svetovne vojne).

Predčasno je svoj mandat končala socialistična vlada Joseja Zapatera; na oblasti od leta 2004. V Španiji se od leta 19898 izmenjujeta socialistična in ljudska stranka. Zapatera je nasledil konservativni Mariano Rajoy.

Predčasne volitve v španiji: 2011, 1996, 1993, 1989, 1986, 1982, 1979.

Od 11 volitev torej kar 7 predčasnih volitev. Konec Frankove diktature je bil leta 1977.

Predčasne volitve so torej nekaj normalnega v razviti demokraciji. Naša južna soseda Hrvaška je imela predčasne volitve leta 2003 (dva meseca pred rednimi volitvami) na katerih je Ivo Sanader (HDZ) premagal Ivico Račana (SPD). Predčasne volitve so bile tudi leta 1995 na katerih je ponovno zmagal Franjo Tuđman (HDZ). HDZ od osamosvojitve naprej velja za veliko stranko, SPD pa je do volitev leta 2000 na katerih je zmagala veljala za manjšo stranko (3, 4 mesto po velikosti).

Predčasne volitve poznajo tudi v Franciji, Nemčiji in Veliki Britaniji ter Rusiji (sicer zadnja leta niso več; zadnje predčasne volitve so bile leta 1995 v času Borisa Jelcina).

Predčasnih volitev pa še nikoli ni bilo v ZDA. Verjetno zaradi njihovega sistema, kjer predsednika zamenja ob morebitni smrti ali aferi podpredsednik države. Ob morebitni smrti podpredsednika pa le te ga nasledijo po naslednjem vrstu redu: predsednik Predstavniškega doma Kongresa, predsednik Senata, ameriški državni sekretar (zunanji minister), minister državne zakladnice, obrambni minister, pravosodni minister, kmetijski minister, gospodarski minister, minister za zdravstvo, minister za prostor in urbani razvoj, minister za transport, minister za energijo, minister za izobraževanje, minister za veterane, minister za nacionalno varnost.

Doslej je podpredsednik zamenjal predsednika le nekajkrat (ob atentatu na predsednik Abrahama Lincolna in Johna F. Kennedy-a, ob odstopu Richarda Nixona zaradi afere Watergate, ob smrti Franklina D. Roosvelta).

  • Share/Bookmark
 
2 odgovorov na “Vlade padajo kot domine”
  1. koyotko - 23.11.2011 ob 06:33

    Kaj bi pa človek sploh še komentiral, saj dejstva in dogajanja že vse povedo. Ustvarjajo se vodeče stranke, dosežejo svoj vrh, poberejo, kar je možno in potem ista pesem od začetka. Raja pa to “komedijo” gleda in plačuje, saj da bi kaj dosegla, je tako ali tako odveč razmišljanje…..

  2. potnik - 8.02.2012 ob 00:10

    Padla je tudi vlada Emila Boca v Romuniji.

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !