Revolucija

Just another blog.siol.net weblog

Vlade padajo (drugi del)

Komentiraj

Objavil/a potnik 21.07.2012 ob 13:36 pod EU, Gospodarstvo, Romunija

Od zadnjega zapisa je preteklo že kar nekaj časa, zato je potrebno osvežit podatke o padcih vlad.

V Romuniji je predčasno končala mandat vlada Emila Boca iz  desne Demokratično liberalne stranke.  Vlado je le tri mesece vodil njegov naslednik Mihai Răzvan Ungureanu . Nasledil ga je socialist Victor Ponta, ki mu je uspelo odstaviti predsednika države Traiana Basescu iz vrst desne Demokratično liberalne stranke.

Predčasne volitve bodo jeseni 2012 tudi na Nizozemskem, kjer vladi, ki jo vodi Mark Rutte iz Ljudske stranke ne bo uspelo končati mandata.
Svoj mandat je predčasno končala tudi Belgijska vlada pod vodstvom Yves Leterme, ki ga je nadomestil socialist Elio di Rupo. Leterme je vlado vodil pravzaprav začasno, v času brezvladja, ko nobeni koaliciji ni uspelo sestaviti večine.

Ponovnega mandata ni uspelo osvojiti v Franciji Nicolasu Sarkozyu. Predčasne volitve (eno leto pred rednimi) so potekale tudi v Španiji, kjer je socialista Zapatera zamenjal konservativni Mariano Rayoy. Še vedno pa ni znano ali po kanclerki Angeli Merkel prihodnje leto uspelo osvojiti še tretji mandat. Ponovni mandat tudi ni uspelo Borisu Tadiću iz vrst srbskih demokratov za predsednika Srbije.

Že četrto zaupnico pa je na Češkem preživela vlada Petra Nečasa iz konservativnih demokratov (Državljanska demokratska stranka).

Kar dvojne predčasne volitve so imeli v Grčiji (nazadnje predčasne volitve leta 2009 in 2007) v maju in juniju 2012. Na obeh je zmagal Antonio Samaras in konservativne Nove demokracije. Po prvih volitvah ni uspel sestaviti vlade zaradi premočne levičarske stranke Syriza. Šele po drugih volitvah je sestavil vlado s pomočjo socialistov (PASOK) in Demokratične levice (DIMAR)

  • Share/Bookmark
 
2 odgovorov na “Vlade padajo (drugi del)”
  1. Trikon - 30.12.2014 ob 03:04

    Carsko! ,.. sej je prav!

  2. prijava terjatev v stečaj - 13.01.2015 ob 02:30

    Hvala bogu!

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !